top of page

ESC Programına Giderken Neler Götürülmeli?




2022 Temmuz-Ağustos tarihlerinde Romanya’nın Timisoara şehrinde ESC programına katılmış bir gönüllü olarak,kendi deneyimlerim sonucu bir seyahat valizi hazırlama rehberi hazırladım.

Uzun süreli bir gönüllülük programına giderken götüreceğiniz eşyalar; programın süresine ve etkinliklere,kalacağınız yere,ülkenin iklimine ve ihtiyaçlarınıza göre değişebilir.Aşağıdaki öneriler fikir vermesi açısından faydalı olabilir.


Pasaport ve Diğer Belgeler

Pasaport,vize, kimlik, seyahat sigortası,projenin davetiye mektubu gibi tüm gerekli belgeleri yanınızda bulundurun. Yurtdışı havaalanlarında pasaport kontrolünde bazı standart sorular sorulabilir. Seyahatinizin amacı nedir,kaç gün kalacaksınız,nerede konaklayacaksınız gibi sorularda bu belgeleri göstermeniz faydalı olabilir.


Kişisel Bakım Ürünleri

Diş fırçası, diş macunu, duş jeli veya sabun, şampuan gibi günlük bakım ürünleri,güneş kremi,hijyen ürünleri,gerekiyorsa kontakt lens solüsyonunuzu yanınıza alabilirsiniz.Havlu almayı unutmayın.Saç kurutma makinesi,saç düzleştirici de alabilirsiniz. Ayrıca ilk günlerde markete gidememe ihtimaliniz olabilir.Fazla yer kaplamayacak şekilde peçete,tuvalet kağıdı ve ıslak mendil koymanız da faydalı olabilir.


Sağlık Eşyaları ve İlaçlar

Reçeteli,düzenli kullanmanız gereken ilacınızın yeterli miktarda olduğundan emin olun.Ağrı kesici, ateş düşürücü,alerji,mide rahatsızlıkları için ve özel durumlarınıza göre kullanmanız gereken ilaçları,yara bandı ve yara iyileştirici krem alabilirsiniz. Gideceğiniz ülkenin iklimine göre sivrisinek kovucu veya böcek ısırığı için antihistaminik almanız da faydalı olacaktır.


Kıyafetler 

Hava durumuna uygun kıyafetler seçin.Hem etkinlikler sırasında hem de serbest zamanlarınızda kullanabileceğiniz rahat, çok amaçlı giysiler ve dayanıklı ayakkabılar tercih edin.Terlik götürmeyi unutmayın. Soğuk bir bölgeye gidiyorsanız, kalın kıyafetler, yağışlı bir bölgeye gidiyorsanız, yağmurluk veya su geçirmez bir ceket almanız faydalı olabilir.Deniz kenarında veya havuzda zaman geçirecekseniz, plaj kıyafetlerinizi götürebilirsiniz.ESC programlarında genelde kültürel gece düzenlenir.Geleneksel bir kıyafetiniz varsa götürebilirsiniz.

Valizinizde yer kazanmak için, kıyafetleri seyahat süresince yıkanabilir olacak şekilde ve çeşitli kombinasyonlara uygun olarak seçmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca, havaalanlarındaki bagaj sınırlamalarını da göz önünde bulundurarak, fazla miktarda kıyafet götürmek yerine, temel ve çok amaçlı kıyafetleri tercih etmek faydalı olabilir.


Elektronik Eşyalar

Telefon, tablet, dizüstü bilgisayar,kamera,şarj aletleri ve powerbank alabilirsiniz.Üçlü priz almanız faydalı olabilir.


Çanta

Günlük eşyalarınızı taşıyabileceğiniz uygun bir çanta, bel çantası veya boyun askılı cüzdan gibi eşyalar, değerli eşyalarınızı güvende tutmanıza yardımcı olabilir.


Ben 1.5 ay Romanya’da ESC programı sayesinde gönüllülük yaptım.Bir öğrenci yurdunda 4 kişilik odada kaldım.Bazı projelerde ev sahibi kuruluş 3 öğün yemeği kendisi ayarlayabilir. Bazen de size yemek için ödeme yaparlar.Ben 2022 Temmuz-Ağustos dönemi için günlük 5 euro yemek masrafı,3 euro da cep harçlığı için günlük 8 euro almıştım.Böyle bir durumda tabak,bardak,çatal,kaşık gibi birer parça mutfak eşyası ve termos götürebilirsinizBen küçük bir su ısıtıcı da götürmüştüm.Çok kullanışlı olmuştu.Kültür gecesi için Türk bayrağı,Türk kahvesi, lokum,çay götürebilirsiniz.İlk gün markete gidemeyebilirsiniz.Birkaç atıştırmalık,konserve gıda götürmeniz faydalı olabilir.Değerli eşyalarınız için seyahat kilidi götürebilirsiniz.

Kredi kartınızı yurtdışında kullanıma açtırdığınızda gittiğiniz ülkede de kullanabilirsiniz. Gittiğinizde yerel sim kart alın.Cep harçlığı ve yemek masrafı için parayı birkaç gün sonra alabilirsiniz.Bu durumda bir miktar paranızı,yerel para birimine çevirebilirsiniz.

ESC’de çok güzel arkadaşlıklar kuracaksınız,hiç unutamayacağınız anılarınız olacak.Günlük tutmanızı tavsiye ederim.Ayrıca çevrenizdekilerden bir deftere size notlar yazmalarını isteyebilirsiniz.Güzel bir anı kalmış olur.


Yurtdışı projeleri için hazırlık yaparken, projenin gereksinimlerine ve gideceğiniz yerin özelliklerine göre bu listeyi kişiselleştirebilirsiniz.Umarım faydalı olmuştur.

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Komentarze

Nie można załadować komentarzy
Wygląda na to, że wystąpił problem techniczny. Spróbuj ponownie połączyć lub odświeżyć stronę.
bottom of page